Voorkiemen op een consumptiebedrijf anno 2021
Wel of niet voorkiemen? De meningen zijn sterk verdeeld. Welke argumenten spelen zowel in de pootgoed- als in de consumptieteelt een rol? Wat gebeurt er tijdens de bewaring en voorbehandeling met de fysiologische ouderdom van de poter?
Invloed ras en milieu
In de teelt van aardappelen maken de pootgoedkosten een groot deel uit van de toegerekende kosten. Dit is voldoende reden om veel aandacht te schenken aan het poten van vitale, gezonde poters. We willen dat het pootgoed een maximale bijdrage levert aan het eindproduct zoals het creëren van een goede kwaliteit en opbrengst. Hiermee wil ik zeggen dat het genotype van het ras maximaal tot zijn recht komt en dat het milieu (bewaring en voorbehandeling) een positieve rol speelt om tot een goed resultaat te komen (Genotype * Milieu = Fenotype). Je kunt bij een speciale behandeling denken aan een Talent of ethyleen behandeling die er voor zorgt dat de partij poters niet gaat kiemen, maar vervolgens meestal ook resulteren in meer kiemen (dus stengels) per gepote knol. Maar ook zonder een middel kan door de bewaartemperatuur en het voorkiemen het fenotype beïnvloed worden.
Fysiologische ouderdom
In het boek van Ing. J.A. de Jong wordt het begrip fysiologische ouderdom van het pootgoed goed uitgelegd. Hij schrijft dat de knol fysiologisch verder is ontwikkeld als deze:
- onder warme omstandigheden is gegroeid
- langer wordt bewaard
- vaker is afgekiemd
- warmer wordt bewaard
Als het pootgoed iets ouder is:
- zal de beginontwikkeling sneller zijn en de knolzetting eerder opgang komen
- er wordt minder loof gevormd en het gewas zal eerder afrijpen
Mogelijkheden voorkiemen
In een vroege consumptieteelt voor de vers-markt betekent dit dat je de aardappelen eerder kunt rooien en afzetten naar de markt. In deze teelt wordt dit vaak uitgevoerd in combinatie met het afdekken van de ruggen met folie. Hierdoor blijft de rug warmer wat een snelle beginontwikkeling extra beïnvloedt.
Maar ook een laat ras, met de bestemming zetmeel of vlokken kun je vroeger maken door het pootgoed iets warmer te bewaren, net voor het poten een warmtestoot te geven of door de poters voor te kiemen. Het bedrijf van Germ Germs in Zwartemeer is helemaal ingesteld op het voorkiemen. Na ontvangst van de poters worden ze direct in, door zijn opa en vader ontwikkelde grote rekken gedaan welke onder een overkapping, in stellages, kunnen voorkiemen. In combinatie met een doordacht bemestingsregime creëert Germs een eindproduct met een beduidend hoger onderwatergewicht wat direct positieve invloed heeft op de uitbetaling. De voorkiemrekken, met een demontabele zijkant, kunnen eenvoudig worden getransporteerd, en zonder dat de kiemen afbreken worden gekanteld in de snarenbed pootmachine.
In de biologische teelt zien we naast de traditionele kiembakken dat er ook gebruik gemaakt wordt van Joppe zakken (zie foto’s van de Reigerhof). Zowel bij het voorkiemen in kiembakken als in Joppe zakken is het belangrijk dat de laag poters niet te dik is. Poters die te weinig licht krijgen zullen slappe kiemen vormen welke tijdens het poten afbreken.
Voorkiemen anno 2021. Er zijn veel mogelijkheden, maar je moet er goed op ingesteld zijn!
Eén reactie
dit is een heel goed initiatief voor zowel beginners als professionals