Over Eising Advies

Projectbegeleiding

Via een projectmatige aanpak begeleid ik groepen. Zo komen de verschillende disciplines met elkaar in contact. Samen kunnen we dan toegevoegde waarde leveren voor de opgestelde doelstelling van het project.

Aardappelspecialist

De opgedane ervaringen als aardappelspecialist worden nu ingezet voor de onafhankelijke advisering en begeleiding op het gebied van veredeling, teelt- en projectbegeleiding.

Veredeling, teelt en markt

Een groot gedeelte van m'n activiteiten hebben betrekking op de gehele aardappel keten, van veredeling, basispootgoed, consumptieteelt, bewaring tot en met de afzet in de diverse marktsegmenten.

“Samenwerken is ketengericht denken.“

Over mij

Mijn naam is Jacob Eising. Vanuit ervaring in mijn gehele werkzame leven is er een grote passie voor de diverse aspecten van de aardappel ontstaan. Tijdens mijn periode bij de keuringsdienst ben ik betrokken geweest bij de keuring van basis- en gecertificeerd pootgoed, in vitro vermeerdering en de teelt van miniknollen. Maar ook bij diverse laboratorium toetsen, luizen determinatie en onderzoek naar ziekten. 

Vanuit het hobby-matig veredelen van nieuwe rassen heb ik dat vele jaren bij verschillende bedrijven beroepsmatig voortgezet. Voor de basis-veredeling zijn er in deze periode, vanuit wilde aardappelsoorten in combinatie met het ontwikkelen van ziektetoetsen, kruisingsouders ontwikkeld. De ontwikkelde kruisingsouders met nieuwe resistentie- en kwaliteitseigenschappen zijn in commerciële kruisingsprogramma’s ingezet en geïntroduceerd in de diverse commerciële aardappelmarkten. Deze nieuwe commerciële rassen heb ik begeleid en geïntroduceerd in zowel binnen- als buitenland.

Werkzaamheden

Kweken met oog voor de marktontwikkelingen zoals de kwaliteitsaspecten welke door de consumenten worden gewaardeerd. Maar ook low-input rassen welke met weinig of geen gewasbeschermingsmiddelen kunnen worden geteeld. Sterke planten met een lage bemestingsbehoefte, maar ook resistente rassen wat ten goede komt aan de bodemgezondheid. Het liefst hoog productief met zo weinig mogelijk groeidagen. 

Naast de technische aspecten ben ik actief geweest in de diverse besturen op het maatschappelijke vlak maar ook op het gebied van de veredeling in o.a. de brancheorganisatie Plantum en de aardappelkwekersvereniging Midden Nederland. 

De opgedane ervaringen als aardappelspecialist worden nu ingezet voor de onafhankelijke advisering en begeleiding op het gebied van veredeling, teelt- en projectbegeleiding. Kennisoverdracht staat hierbij hoog in het vaandel.