Hobbykwekers zijn nog steeds succesvol

In Nederland zijn naast de bekende professionele aardappelkweekbedrijven meer dan 100 hobby kwekers actief. Met veel succes zorgen ze voor een groot aantal rassen die wereldwijd worden geteeld. Een voorbeeld van een gepassioneerde hobbykweker die inmiddels de Cammeo en de Camillo op de rassenlijst heeft staan is Hans van den Oord uit Wieringerwerf.

Van stamselecteur tot hobby kweker

In 1984 was Hans v.d. Oord, teler aan de Robbenoordweg in Wieringerwerf toen hij de vraag kreeg om voor Hettema met stamselectie te beginnen. In die tijd was de NAK in Slootdorp de enige producent van vitroplanten. De vitroplanten werden uitgeleverd aan speciale stamselectiebedrijven om uiteindelijk S-materiaal af te leveren. Hierdoor werd het contact van Hans met Hettema intensiever. Hettema, een van de fusie partners van HZPC werkte veel samen met hobby kwekers. Ook Hans v.d. Oord werd benaderd om voor Hettema te gaan kweken. In het begin kreeg hij de klonen (1e jaars) van Hettema maar al gauw begon hij zijn eigen kruisingen te maken. De kennis van kweken werd hem bijgebracht door Brunia in Kraggenburg. Beide kwekers hadden regelmatig contact waarbij Brunia hem de kneepjes van het kweken bijbracht.

Succesvolle hobby kwekers, Hans van den Oord op de voorgrond in het midden

Phytophthora resistentie het speerpunt

Hans was zich er van bewust dat de markteigenschappen essentieel zijn voor een nieuw ras maar daarnaast was hij vanaf het begin gericht op het kweken van Phytophthora resistente rassen. Vanuit Hettema, die in die tijd veel samenwerkte met de Stichting voor Plantenveredeling in Wageningen (nu de WUR) kreeg hij de beschikking over Phytophthora resistente kruisingsouders. Al vrij snel leek hij succes te hebben met de Oord 94-1, een Agria kruising met resistentie tegen de aardappelziekte. Maar het oordeel van het kweekbedrijf was uiteindelijk toch negatief. Met een kruising uit 1992 was het al weer raak. Maar ook de Oord 92-4 heeft het net verloren van een concurrent (Lanorma) uit dezelfde kruising. Een kruising tussen Bydand en Caesar. Na de fusie tussen Hettema en ZPC heeft hij nog een aantal jaren voor HZPC gekweekt maar zonder succes.

2 rassen op de rassenlijst

Nu is Hans vrije hobbykweker. Vrije hobbykwekers maken hun eigen kruisingen. Tussen de vrije hobbykwekers worden kruisingsouders uitgewisseld en daarnaast wordt er met bestaande rassen gekruisd. Nadat de 2e selectie heeft plaatsgevonden worden 3e of 4e jaars rassen (zaailingen) aangeboden aan de diverse handelshuizen. De handelshuizen bezoeken de kwekers en maken hun wensen bekend. De hobbykweker geeft na het maken van afspraken over de licentieverdeling zijn potentiƫle ras bij een handelshuis in vertegenwoordiging. Door kruisingen te maken tussen rassen en eigen ontwikkelde kruisingsouders is Hans inmiddels succesvol en heeft de Cammeo en de Camillo op de rassenlijst staan. De rassen worden door Geersing in Emmeloord vertegenwoordigd.

2 robuuste rassen van Hans van den Oord

Cammeo en Camillo op de rassenlijst

Inmiddels heeft Hans zich ook aangesloten bij Bioimpuls. Een project waarbij de WUR en Louis Bolk samenwerken met een aantal kweekbedrijven (handelshuizen) en hobbykwekers. Het doel is om voor de diverse marktsegmenten Phytophthora resistente rassen te kweken. De onderzoekers in Wageningen zorgen voor de aanvoer van nieuwe kruisingsouders met resistenties uit diverse wilde aardappelsoorten. De kwekers krijgen vanuit het Wageningse kruisingsprogramma zaden waarmee de kwekers aan de slag gaan en nieuwe resistente rassen proberen te ontwikkelen.

Hans geniet van zijn hobby. Op deze manier blijft hij actief in de aardappelwereld en ontmoet andere gepassioneerde aardappelmensen uit binnen- en buitenland.

Kweekcursus

In januari kunnen geĆÆnteresseerden zich ook bekwamen in het kweken van aardappelen. Eind januari start er weer een veredelingscursus waar zowel aandacht wordt geschonken aan het kweken, de selectie van de rassen en de marktintroductie in de diverse markten, als aan de diverse teeltaspecten welke van invloed zijn op een succesvolle teelt. Binnenkort wordt het programma bekend gemaakt. Opgeven kan. Stuur een mail naar j.pollema@comveeweb.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *