Aardappelrassendagen

De komende week staan de deuren bij de aardappelhandelshuizen weer open voor belangstellenden. Van kweker tot industrie en retail, uit binnen-en buitenland, voor iedereen is het interessant om zich te laten informeren over de nieuwe en inmiddels geïntroduceerde rassen. Wat is de top 5 van nieuwe rassen?

Op de rassendagen worden de laatste innovaties tentoon gesteld.

Pak je kans en bezoek de handelshuizen

Jammer genoeg komen er te weinig telers naar de rassendagen. Telers maar ook de retail laten het vaak afweten.  Het is de kans om op een heel efficiënte manier kennis te maken met de beschikbare rassen. Nu we corona redelijk onder de duim hebben komen ook de buitenlandse klanten weer kijken.

Ligt de nadruk op robuuste rassen?  

De aardappelhandelshuizen maken allemaal hun eigen keuze in de manier van presenteren. Zo wordt er bij de één de nadruk op het veredelingsproces gelegd en ergens anders gekozen voor een thematische aanpak met de nadruk op een land of continent. Wat ik verwacht is dat in het algemeen als een soort rode draad de duurzaamheid, robuustheid van de rassen veel aandacht gaat krijgen. Wat voor type ras hebben we eigenlijk nodig? Wat voorop staat zijn de markt gerelateerde eigenschappen, zoals bij een vers ras het kooktype belangrijk is en bij een frites ras de bakkwaliteit essentieel is. Wat naast de basiseigenschappen interessant is om te volgen of er verschil zit in stikstofbehoefte tussen de rassen, hoe vroeg of laat een ras is, in welke landen een ras de beste resultaten geeft. Genoeg argumenten om de rassendagen te bezoeken. Ieder jaar staat er een overzicht in de aardappelwereld. Je kunt de data ook via de digitale weg vinden op: https://www.aardappelwereld.nl/agenda/

Wat is de top 5 van nieuwe rassen?

Waar ik benieuwd naar ben: Wat is jullie top 5 van rassen  die je tegenkomt. En dan bedoel ik niet de rassen die we allemaal al kennen zoals Première,  Spunta, Agria, Lady Rosetta en Seresta. Het gaat hierbij om de nieuwkomers. Innovatieve rassen die het in de toekomst gaan maken. Laat mij weten wat je hebt gevonden?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *