Aardappel Blog

Categorieën

Tags

Populaire blogs

Een nieuwe blog van Eisingadvies

Door de drukke werkzaamheden heeft de blog even op zich laten wachten. Er is voldoende te doen in aardappelland. Werken aan de robuuste rassen, kwaliteitsverbetering van vlokken- en granulaatrassen, kennisoverdracht tijdens de veredelingscursus en andere projecten maar ook data op een rij zetten om later te kunnen gebruiken. De oude oogst in de bewaring vraagt nog om aandacht maar en we zitten ook al weer midden in het nieuwe seizoen.

Lees verder >

Aardappelplanten zonder stress zijn sterker en worden minder snel aangetast door phytophthora

De gedachte dat robuuste rassen alleen door biologische telers worden geteeld, is achterhaald. Zowel gangbaar als in de biologische teelt, kan de combinatie van phytophthora resistente rassen en een goed management tijdens de teelt bijdragen tot een betrouwbaar resultaat. Zachte winters in combinatie met zware machines maken het er voor de plant niet makkelijker op. Echter, klanten vragen steeds vaker om een duurzaam, robuust geteeld product. Het moment om er veel aandacht aan te besteden.

Lees verder >

Na een koud voorjaar is het nu schimmelweer in de aardappelen

Naast het veelvuldig voorkomen van coloradokevers is het dit voorjaar en het begin van de zomer in 2021 goed weer voor een aantal aardappelschimmels. Deze aardappelpathogenen houden van vocht en een bepaalde optimum temperatuur. Phytophthora maar ook Sclerotinia en Alternaria liggen op de loer.

Lees verder >

Bacterieziekten. De namen veranderen, maar de ziekte blijft veel schade geven.

“Voorkomen is beter dan genezen”. Dat geldt zeker voor de bacterieziekten die in de aardappelteelt veel schade geven. Er zijn rasverschillen maar absolute resistentie is nog niet gevonden vandaar dat de ziekte door veredelaars in directe zin niet is op te lossen. Wel zijn er voor en tijdens de teelt maar ook in de bewaring maatregelen te treffen om de aantasting te voorkomen.

Lees verder >

Bij het telen van pootgoed in 2021 moet alles kloppen

We zijn allemaal weer benieuwd hoeveel pootgoed er dit jaar wordt aangegeven. Binnenkort komen de cijfers al laat het poten op een aantal bedrijven nog even op zich wachten. We kunnen vaststellen dat de bodemomstandigheden anders zijn dan vorig jaar. Daarnaast wordt de invloed van corona zichtbaar. Vindt er een verschuiving plaatst tussen de marktsegmenten?

Lees verder >

Voorkiemen op een consumptiebedrijf anno 2021

Wel of niet voorkiemen? De meningen zijn sterk verdeeld. Welke argumenten spelen zowel in de pootgoed- als in de consumptieteelt een rol? Wat gebeurt er tijdens de bewaring en voorbehandeling met de fysiologische ouderdom van de poter? 

Lees verder >